Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Iain Banks "Tiltas", arba Nereali realybė

Įdomi knyga. Ir paini, ir sudėtinga. Ir ne per tokius karščius turėtų būti skaitoma...

Istorija įdomi: trys realybės, o kuri tikroji - neaišku. Porelės gyvenimas - susitaikymai ir išsiskyrimai. Nuotykių, turto ir garbės ieškantis barbaras. Paslaptingas Tiltas: keista valstybė ant vandenyje pastatyto didžiulio tilto konstrukcijų, nei vienoje, nei kitoje pusėje nesimato jokios sausumos. Tikras "Waterworld'as", tiksliau Brigdeworld'as.

R. Č. nuotr.
Daktaro kabinetas yra ligoninės komplekse, kuris stovi taip, tarsi kiek didžiuotųsi prieš pagrindinę konstrukciją ir primena energingai augantį auglį. Žvelgiant iš čia, labai aštriu kampu, elegantiškas tilto grakštumas pradingsta - jis atrodo tik užgriozdintas ir pernelyg masyvus statinys.
Nuožulnūs, rausvai rudi ir briaunoti jo kraštai kyla nuo granitinio cokolio polių, pastatytų jūroje beveik tūkstančiu pėdų žemiau. Grotuoti šlaitai grįsti plokščiais akmenimis ir prigrūsti menkavertės architektūros. Pėsčiųjų takai ir liftų šachtos, kaminai ir keliamųjų kranų portalai, kabeliai ir vamzdžiai, antenos ir įvairių formų, dydžių bei spalvų vėliavos ir vėliavėlės. Dideli ir maži pastatai - biurai, ligoninės, dirbtuvės,  gyvenamieji namai ir parduotuvės - lyg kampuoti metaliniai, mediniai ir stikliniai moliuskai prilipę prie masyvių vamzdžių ir susipynusių tilto santvarų, susimaišę, susigrūdę ir įsispraudę tarp pagrindinės konstrukcijos raudonai dažytų dalių, išsikišę kaip mažos išvaržos didžiulėje raumenų sankaupoje. 
Šios trys realybės siejasi, kartais tos sąsajos akivaizdžios, kartais reikia pasiknisti giliau. Tačiau kuri realybė tikroji, taip ir lieka neaišku.

Man buvo visko per daug šioje knygoje. Tarsi vienu metu žiūrėtum kelis visiškai skirtingus filmus: "Harį Poterį", "Mad Max'ą" ar "Waterworld'ą" ir kokį holivudinį santykių filmą, pvz., "The Break-Up"... Per daug visko į mano karščio išvargintą galvą bandė įlįsti. 

Buvo tikrai įdomu, bet skaitymas vargino. Greičiausiai dėl to painumo ir istorijų gausos. Mažai ką pasiėmiau iš šios knygos...

Mano vertinimas: 4/5 

Leidykla: "Kitos knygos"
Leidimo metai: 2011
Originalo metai: 1986
Originalo pavadinimas: "The Bridge"
Puslapių: 286
Knyga: iš bibliotekos
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...