Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

John Irving "Sidro namų taisyklės", arba Taisyklių laužymas

Iškart perskaičius šią knygą, sunku net ką nors apie ją pakalbėti ar parašyti - visko tiek daug sukrenta į galvą. Storas ir geras skaitinys.

Tai daugiasluoksnė knyga: daug įvykių, daug personažų, daug istorijų. Ir viena tema - taisyklės.

- Prisimenate, ką vienąkart man sakėte apie taisykles? - kreipėsi Homeras į poną Rouzą. 
- Kokias taisykles? - paklausė ponas Rouzas. 
- Na, apie tas taisykles, kurias aš kasmet pakabinu sidro namuose, - paaiškino Homeras. - Jūs tada užsiminėte, jog turite kitų - savų - gyvenimo čia taisyklių. 
- A, apie tas taisykles, - tarė ponas Rouzas. 
- Maniau, norėjote pasakyti, kad pagal jūsų taisykles svarbiausia vieniems kitų nesužeisti - maniau, svarbiausia būti atsargiems, - šnekėjo Homeras. - Mano taisyklės, kaip suprantu, labai panašios. 
- Sakykit aiškiai, ką turit galvoj, Homerai, - paprašė ponas Rouzas. 
- Ar yra kas nors skriaudžiamas? - paklausė Homeras. - Turiu omenyje, šįmet - ar yra kokių bėdų? <...> 
Ponas Rouzas įkišo ranką į kišenę, iš lėto, ir Homeras jau beveik tikėjosi pamatyti peilį, tačiau ponas Rouzas iš savo kišenės ištraukė ir labai švelniai jam į ranką įspraudė ne peilį - tai buvo sudegusios žvakės galiukas. Tos, kurią Kendė užžiebė, kai rengėsi mylėtis su Homeru sidro namuose. Persigandusi - kai pamanė, kad juos ten užklupo Volis, - ji tą žvakigalį pamiršo. 
Homeras dabar sugniaužė tą žvakigalį saujoje ir ponas Rouzas patapšnojo jam per ranką.   
- Tai ne pagal taisykles, ar ne? - paklausė Homero ponas Rouzas.
Yra ir puikus filmas, kitoks nei knyga, sutrumpintas, sukonkretintas, bet vis dėlto tikrai geras:


Galėtų pasirodyti, jog pagrindinis romano veikėjas - našlaitis Homeras Velzas. Nors, mano manymu, pagrindinis herojus yra našlaičių prieglaudos vadovas gydytojas Vilburis Larčas. Jis lyg koks ponas Dievas - reguliuojantis visų kitų gyvenimus, dažnai nesmarkiai, vos šiek tiek pastumdamas reikiama linkme, kartais įsikišdamas smarkiau, sukurdamas naujus gyvenimus, naujas biografijas. Neabejotinai darantis įtaką visiems aplinkiniams: bejėgėms moteris, ateinančiomis pas jį pasidaryti abortų ar pagimdyti ir palikti savo kūdikį, našlaičiams, seselėms. Laužantis vieną pagrindinių to meto taisyklių - darantis draudžiamus abortus. Kodėl jis juos daro, paaiškėja knygoje, ir aš jam pritariu.

Visas knygos herojų gyvenimas apipintas taisyklėmis - ne tik ta pagrindine, abortų draudimo, bet ir visomis kitomis: bendravimo, juodaodžių teisių, šeimos, kraujomaišos, meilės, darbo.

Viskam yra sukurtos taisyklės: parašytos ant popieriaus lapo ir prikaltos sidro namuose prie elektros jungiklio arba nerašytos, bet taip įleidusios šaknis į sąmonę, kad sunku ir pagalvoti, kad jas galima sulaužyti. Bet kartais vis atsiranda žmonės, tyčia ar netyčia sulaužantys tas sustabarėjusias taisykles.

 Mano vertinimas: 5/5 

Leidykla: "Alma littera"
Leidimo metai: 2005
Puslapių: 760
Originalo metai: 1985
Originalo pavadinimas: "The Cider House Rules"
Knygą: išsimainiau
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Selma Lagerlöf "Portugalijos karalius"

Selmos Lagerlöf romanas "Portugalijos karalius" buvo pirmas bandymas klausytis audioknygos. Aš sunkiai priimu garsinę informaciją: nesiklausau radijo, nelabai linkusi ir į muziką. Audioknygas vis atidėliojau, bet turiu pripažinti, kad tai puikus būdas multitaskinimui - "skaityti" dirbant dar ką nors.