Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Philip Roth "Apmaudas", arba Chameleonai

Nors knyga gera, autorius puikus, bet mažai ką turiu parašyti apie Philipo Rotho "Apmaudą". Gal parašyti: patiko, ir beveik to pakaktų. Na, gal dar pridursiu porą sakinių ir tradicinę citatą.

Knyga apie jaunuolį, ieškantį savęs. Apie studijas 6-ojo dešimtmečio Amerikos universitete. Apie jauną žydą ir jo (ne)žydiškumą. Apie studentišką, į bėdas genantį siautulį. Apie norą būti savimi. Apie tėvus ir vaikus. Apie žmones-chameleonus, kurie prisitaiko prie gyvenimo, visuomenės ir taisyklių. Apie žmones, kurie nenori arba negali prisitaikyti.


R. Č. nuotr.
Dekanas liepė sekretorei palydėti mane koridoriumi iki tualeto, čia užsidaręs vienas nusiprausiau ir rieškučiomis semdamas vandenį išsiskalavau burną prie čiaupo. Spjaudžiau vandenį į kriauklę, kol burnoje ir gerklėje nebeliko vėmalų skonio, o tuomet karštu vandeniu sudrėkintais popieriniais rankšluosčiais kaip įmanydamas rūpestingiau nusišluosčiau apvemtą megztinį, kelnes ir batus. Tada atsirėmiau į kriauklę ir pažvelgiau veidrodyje į burną, kurios nemokėjau užčiaupti. Taip kietai sukandau dantis, kad net ėmė dilgčioti žandikaulis. Kam pradėjau tą kalbą apie koplyčią? Koplyčia - paskaita, pareiškiau savo akims - akims, kurios, mano nuostabai, atrodė neįtikėtinai išsigandusios. Vaikščiok į jų koplyčią kaip į darbą, kad baigtum šį universitetą kaip geriausias studentas, - kaip vištas mėsinėti. Kodvelas gerai sako: kur neatsidursi, kas nors vis tiek varys iš proto - tėvas, kambario draugai, keturiasdešimt apsilankymų koplyčioje, - tad liaukis svajoti, kad pereisi dar į kitą universitetą ir tiesiog baik šitą geriausiai iš visų!
Minusai už trumpumą ir epizodiškumą. Bet šis rašytojas, Ph. Rothas, domina vis labiau.

 Mano vertinimas: 4+/5 

Leidykla: "Baltos lankos"
Leidimo metai: 2010
Puslapių: 187
Originalo metai: 2008
Originalo pavadinimas: "Indignation"
Knyga: iš bibliotekos
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...