Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Herkus Kunčius "Pijoko chrestomatija", arba O blaiviesiems - šnipštas...

Viskas, šia Herkaus Kunčiaus knyga "Pijoko chrestomatija" šiais metais baigiu lietuviškumo epopėją. Gana. Lietuviškų knygų šiems metams pakaks. Per du mėnesius jų perskaičiau net penkias - tiek anksčiau per visus metus neperskaitydavau.

Ne itin mėgstu lietuvišką literatūrą, nes apie ją nedažnai ką gero galiu pasakyti - palyginus net su užsienio literatūros viduriuku, lietuviška literatūra visiškos našlaitės vietoje. Niūroka, nuobodoka, šaltoka. Ir, gaila, nieko ypatingo ir apie šią knygą negaliu pasakyti.

Knyga, kaip ir sako pavadinimas, apie alkoholio mylėtojų kasdienybę. Tiksliau personažo/pasakotojo/paties rašytojo (personažas yra rašytojo bendravardis) gyvenimo atkarpa. Pora savaičių menininkų namuose Vokietijoje: kelionė pirmyn, gyvenimas tenai, kelionė atgal. Ir daug butelių. Bei alkoholio upės.

Tiesa, džiūgavau perskaičiusi pirmąjį skyrelį - jau maniau bus puikus skaitinys, jei jau pirmas skyrius toks groteskiškas ir šmaikštus. 

R. Č. nuotr.
Nenusiramina žmogus. Vėl iškilmingai klaupiasi - visai greta manęs pagerbia baroko perlą - ten Dievulis gyvena.
Nejuokais dabar žmogus nusižemina, taip tarytum parodydamas ir kitiems (ne taip giliai tikintiems keleiviams) sektiną pavyzdį: itin pamaldžiai trejetą kartų išsipuošia kryžiaus ženklu, kai sniege klimpstantis troleibusas vis dar sukasi žiedu.
Klūpi purve užsimerkęs, sopulingai sunėręs rankas ant krūtinės.
Važiuoja.
Ir giliai giliai meldžiasi.
Dievui?!
Man?!
Susižaviu. Ne, ne todėl, kad (man?) nepažįstamas žmogus meldžiasi.
Galvoju, kaip gražu būtų: vos tik kažkuris troleibusas ar autobusas Vilniuje privažiuoja bažnyčią - religingi keleiviai, it pamojus burtų lazdele, puola ant kelių, žegnojasi, nuodėmingesni krenta kryžiumi, atgailauja, rauda: kaltas, kaltas, kaltas...
Deja, kuo toliau, tuo labiau viskas ritosi žemyn. Knyga vidutiniška, į premijas, net į įžymiojo alkoholiko Bukovskio, vargu ar pretenduotų. Joje daug alkoholio ir alkoholikų pasaulėžiūros, man tai tolima, tad kažkokių minčių viražų ši knyga man nesukėlė.

Nenusimanau nei apie vyną, nei apie degtinę, nei apie alų. Skiriu tik tamsų nuo šviesaus, tad knygos personažų diskusija apie alų (ir visa kita) pro vieną ausį įėjo, pro kitą išėjo, jau nekalbant apie tai, kad jokių paslėptų prasmių nepamačiau.

O gal čia ir nereikia ieškoti jokių prasmių. Įkalti taurelę, pasiimti knygą ir skaityti kaip lengvą skaitaliuką - nesudėtingą geriančiosios visuomenės dalies atspindį. Su keiksmais, orgijomis, diskusijomis apie alkoholį ir dar kažką...

Mano vertinimas: 2/5 

Leidykla: "Versus aureus"
Leidimo metai: 2009
Puslapių: 160
Knygą: laimėjau konkurse
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.