Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Howard Jacobson "Finklerio klausimas", arba Ar pažy(d)sti žydus?

Prisipažinsiu, nesugebėjau pabaigti Howardo Jacobsono romano "Finklerio klausimas", nepaisant to, kad šiai knygai 2010 metais buvo suteikta Bookerio premija.

Man ši knyga buvo velniškai panaši į Timo Parkso romaną "Europa", kurį skaičiau tuo pačiu metu. Dviejų beveik vienodų (vienodai nuobodžių) knygų buvo per daug. Žadėto linksmumo ir graudulio vienu metu neradau nei su žiburiu. O kantrybės užteko lygiai iki pusės. "Ar pažy(d)sti žydus?" Iš šios knygos nesugebėjau jų pažinti. Verčiau būčiau skaičiusi Šolom Aleichemo apysakas, kurias jau senokai noriu perskaityti.

Šių dviejų knygų panašumas buvo akivaizdus: verkšlenantys, inkščiantys vyrai, meilė, meilužės, pupytės, amžiaus krizė, tapatybės paieškos.

- Tai kas tu toks? 
- Ką? 
- Sakei, kad esi patenkintas būdamas tuo, kas esi, tai kas toks esi? 
- Kas aš toks? 
Treslou įsistebeilijo į lubas. Klausimas skambėjo apgaulingai. 
- Būtent. Nežinai, kas esi, todėl nori būti žydas. Tuoj imsi atrodyti kaip žydų ortodoksas ir sakysi, kad savanoriškai nusprendei pilotuoti Izraelio lėktuvus prieš Hamas. Džiuljenai, kartoju: tai nesveika. Padaryk pertrauką. Turėtum siausti mieste. "Išeiti", kaip tu sakai. Susirask kokią paukštytę. Nusivežk ją atostogauti. Pamiršk apie visa kita. 
Ir net abi knygos susijusios su Bookeriu: tik "Europa" pateko į trumpąjį sąrašą, o "Finklerio klausimas" premiją sugebėjo gauti.

Kartais premijos teikiamos labiau ne už meninę vertę, o atiduodant duoklę. Kadangi neišsiaiškinau, už ką konkrečiai ši duoklė buvo atiduota, "Finklerio klausimas" atidedamas į šoną, ir vargu ar bus kada nors vėl paimtas.

 Mano vertinimas: 3/5 

Leidykla: "Metodika"
Leidimo metai: 2012
Originalo metai: 2010
Originalo pavadinimas: "The Finkler Question"
Puslapių: 352
Knyga: iš skaityklės
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Selma Lagerlöf "Portugalijos karalius"

Selmos Lagerlöf romanas "Portugalijos karalius" buvo pirmas bandymas klausytis audioknygos. Aš sunkiai priimu garsinę informaciją: nesiklausau radijo, nelabai linkusi ir į muziką. Audioknygas vis atidėliojau, bet turiu pripažinti, kad tai puikus būdas multitaskinimui - "skaityti" dirbant dar ką nors.