Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Julian Barnes "10 1/2 pasaulio istorijos skyrių", arba Pažaiskime religiją

Chaotiška, bet labai įdomi Juliano Barneso knyga "10 1/2 pasaulio istorijos skyrių".

J. Barnesas šioje knygoje verčia kitaip pažvelgti į pasaulio istoriją ir religiją. Groteskiškai perkuria religinius mitus ir pasūdo juos savo šmaikščiu požiūriu.
Reikia pasakyti, kad Nojus nebuvo geras jūrininkas nei per audrą, nei saulei šviečiant. Jį pasirinko už pamaldumą, o ne už navigacinius įgūdžius. Siaučiant audrai jis buvo niekam tikęs, ne kažin ką sugebėjo ir ramioje jūroje. Iš ko aš sprendžiu? Ir vėl atpasakoju, ką sakė paukščiai - paukščiai, kurie ištisas savaites gali išsilaikyti ore, kuriems atrasti kelią iš vienos planetos galo į kitą padeda navigacinės sistemos, įmantrumu nenusileidžiančios jūsų išrastosioms. Taigi paukščiai kalbėjo, kad Nojus neišmano, ką darąs - jis tik blaškosi ir meldžiasi. Juk tai, ką jam pavedė, nebuvo pernelyg sunku atlikti, teisybė? Per audrą reikėjo išsilaikyti, stengiantis išvengti didžiausių verpetų; o vėjui nurimus pakako patikrinti, ar pernelyg nenukrypome nuo žemėlapyje pažymėto kurso, kad netektų išsilaipinti kur nors negyvenamoje Sacharos dykumoje.
Skaičiau pasimėgaudama, daug neanalizavau ir nekontempliavau, todėl ir įrašas trumpas. Tiesiog buvo smalsu, kur dar nuves talentingo rašytojo fantazija. Ši knyga kaip intelektualus žaidimas. Ir galima kapstytis tarp eilučių iki išsekimo ir ieškoti paslėptų prasmių ir minčių, arba galima priimti tai kaip intelektualų pokštą.

 Mano vertinimas: 4/5 

Leidykla: "LRS leidykla"
Leidimo metai: 2006
Originalo metai: 1989
Originalo pavadinimas: "A History of the World in 10 1/2 Chapters"
Puslapių: 348
Knyga: iš internetinio knygyno
Kainavo: 6 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...