Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

2013 metų skaitymo apibendrinimas

Pernai perskaičiau apie 80 knygų. Geriausiomis šiais metais turbūt skelbsiu šias knygas: Arto Paasilinnos "Kaukiantis malūnininkas", Sofi Oksanen "Valymas" ir "Moteris Berlyne". Tai labiausiai mane sukrėtusios ir daugiausia emocijų sukėlusios knygos.

Taip pat turiu paminėti šias puikias knygas: 
* Liudmila Ulickaja "Danielis Štainas, vertėjas"
* Mika Waltari "Sinuhė egiptietis"
* Sten Nadolny "Atrastas lėtumas"
* Katharina Hagena "Obuolių sėklų skonis"
* George Orwell "Lapok, aspidistra"
Tracy Chevalier "Dama su vienaragiu"
Saša Stanišic "Kaip kareivis gramofoną taisė"
Ian McEwan "Atpirkimas"
Michael Wallner "Balandis Paryžiuje"
Milan Kundera "Nepakeliama būties lengvybė"
Romain Gary "Aušros pažadas"
Andrei Makine "Prancūziškas testamentas"
* Edgar Hilsenrath "Nacis kirpėjas"
Cormac McCarthy "Kelias"

Metų atradimas: Borisas Akuninas ir jo detektyvai. Tiksliau trilogija apie vienuolę Pelagėją. Skaičiau šią dalį: "Pelagėja ir raudonasis gaidys". Manau, ieškosiu ir kitų dalių.

Šiemet skaičiau nemažai ir dokumentinių bei mokslo populiarinimo knygų. Praktiškai viskas, ką skaičiau iš tokių knygų, yra vertos paminėti ir pagirti: John Vaillant "Tigras. Keršto ir išlikimo istorija", Alberto Angela "Romos imperija. Kelionė paskui monetą", Boris Akunin "Kapinių istorijos", Alberto Angela "Viena diena senovės Romoje".

Blogiausios šių metų knygos: Alexander McCall Smith "Škotijos gatvė 44" ir Gaby Hauptman "Ieškau vyro impotento bendram gyvenimui". 

Nesusikalbėjau su: Borisu Vian ("Raudona žolė", "Dienų puta"), Wiliamu Somersetu Maughamu ("Skustuvo ašmenys"), Francu McCourtu ("Andželos pelenai"), Josteinu Gaarderiu ("Maja").

Kaip ir praeitais metais tinklaraščio skaitytojai galėjo reikšti savo nuomonę apie knygą, jei ją yra skaitę, prie reakcijų pranešimo apačioje: "rekomenduoju", "neverta dėmesio", "vidutiniška". Gal ir nelabai aktyviai, bet nuomonė reiškiama. Jei knyga sulaukia 3 reakcijų, tai jau yra velniškai daug. Noriu paskatinti nuomonę reikšti aktyviau, net jei jūsų nuomonė ir skiriasi nuo mano. Ypač, jei jūsų nuomonė skiriasi nuo mano :)

Taigi, skaitytojų geriausios: Sofi Oksanen "Valymas" (7), Ian McEwan "Atpirkimas" (7), George Orwell "Lapok, aspidistra" (5), Arto Paasilinna "Kaukiantis malūnininkas" (4), Cormac McCarthy "Kelias" (4), Romain Gary "Aušros pažadas" (3), Tracy Chevalier "Dama su vienaragiu" (3), Joanne Harris "Gervuogių vynas" (3), Milan Kundera "Nepakeliama būties lengvybė" (3), Kristina Sabaliauskaitė "Danielius Dalba & kitos istorijos" (3), Giedra Radvilavičiūtė "Šiąnakt aš miegosiu prie sienos" (3), Mika Waltari "Sinuhė egiptietis" (3).

Skaitytojai siūlo neskaityti Boriso Viano (pora knygų - po 2 neigiamus atsiliepimus), Jimo Carollo "Krepšininko dienoraščių" (2 neigiami), Richardo Brautigano "Arbūzų cukruje" (3 neigiami).

Skaitytojai negalėjo apsispręsti dėl Undinės Radzevičiūtės romano "Žuvys ir drakonai" (3 "rekomenduoju" ir 4 "vidutiniška") ir Coleen McCullough "Erškėčių paukščių" (3 rekomendacijos ir 4 "vidutiniška").

Mano apžvalgas galite lengvai susirasti ir dar kartą perskaityti šiame mano tinklaraščio puslapyje: Knygų apžvalgos (spauskite nuorodą).

Komentarai

  1. Šauni ir informatyvi apžvalga! Linkiu skaitingų metų ir tikrai gerų, vertų knygų :)

    p.s. po tavo rekomendacijos "Moteris Berlyne" atkeliavo pas mane iš bibliotekos, neužilgo kibsiu ir aš į ją ;]

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...