Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Jostein Gaarder "Cirko direktoriaus duktė", arba Hipervaizduotė

Pagaliau! Pirmas Josteino Gaarderio romanas, kurį įmanoma skaityti, - "Cirko direktoriaus duktė". Iki šiol su J. Gaarderiu mano santykiai klostėsi nepalankiai: šis rašytojas man per sunkus, per filosofiškas, per daug nuobodus ir painus. Ir romaną "Cirko direktoriaus duktė" pasiėmiau iš pareigos - kad sumažinčiau neperskaitytų knygų kiekį namuose. Tai, kas turėjo būti "greičiau perskaityti ir atsikratyti" skaitiniu, tapo malonumu.

Čia J. Gaarderis ne toks filosofiškas - arčiau žemės. Tonas ne toks pakylėtas ir ne toks profesoriškai nuobodus. Tiesiog puiki, įdomi, originali istorija. Apie žmogų, kurio galvoje pilna istorijų.
Tau tik pramogų parkas galvoje, pasakė ji, praėjus kelioms dienoms po mano grįžimo. Turbūt dėl to, kad ankstesniame gyvenime buvau didžiulis pramogų parkas, atsakiau. Mama nusijuokė. Nori pasakyti, kad ankstesniame gyvenime dirbai dideliame pramogų parke, pataisė ji. Aš papurčiau galvą ir patikslinau, kad buvau visas pramogų parkas.
Pagrindinis veikėjas neturi ambicijų tapti rašytoju, užtat iš savo talento sukurpia puikų verslo planą - padėti kitiems, esamiems ar būsimiems rašytojams, ištiktiems kūrybinės krizės ar šiaip stokojantiems idėjų. 

Štai būtent dėl šios priežasties neišvysite mano knygų - nors gal ir pasižymėčiau nebloga rašymo technika, tačiau mano galvoje - visiška idėjų ir siužetų sausra. Mielai pasinaudočiau tokio "ghost idea tosser'io" paslaugomis. 

Pagrindiniam veikėjui ši hipervaizduotė atneša ir pelną, ir pražūtį. J. Gaarderis neįtikėtinai sunarpliojo siužetą - voras pakliūva į savo paties pinkles, pats to net nenutuokdamas. Posakis "Istorija sukasi ratu" čia įgauna naują prasmę. 

Rašytojo knygų idėjos visada įdomios (na, kad ir "Sofijos pasaulis" - originalu, bet nuobodu), bet jų pateikimas man keldavo arba nuobodulį, arba painiavą. O šįkart skaičiau, stebėjausi, mėgavausi.


Leidykla: "Alma litera" 
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 200
Originalo metai: 2001
Originalo pavadinimas: "Sirkusdirektoerens Datter"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...