Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Alessandro Baricco "Triskart aušroje", arba Argi tai romanas?..

Su tokiu pokštu išsisukti galėjo tik Alessandro Baricco: parašyti šimto puslapių nesiekiančią knygą elementoriaus dydžio raidėmis ir pavadinti romanu - "Triskart aušroje".

Maniau, kad tai bus "Misterio Gvyno" tęsinys (pasitikėjau anotacija ir paties rašytojo pastaba knygos pradžioje), kad ši knyga paaiškins "Gvyną" ar pratęs jį, tačiau taip nėra. Galima pritempti, tačiau nėra. Pats Baricco rašo, kad tai jau - savarankiškas kūrinys.

"Triskart aušroje" - barikiškas perliukas. Bet jau toks mažas, kad dėl jo perlų ieškotojai į vandenyno dugną tikrai nenertų.

Trys nuostabios istorijos apie du žmones. Du žmonės, trys susitikimai. Šie žmonės susitinka skirtingais savo amžiaus tarpsniais. Rodos, nereikia nieko galvoti ir spręsti, tik dėlioti puzzle gabaliukus iš skirtingų susitikimų, kurie, panašu, vyksta kažkokiuose paraleliniuose pasauliuose. Nerealūs susitikimai realiame pasaulyje.
Pažiūrėkit - jau aušta. 
Ir kas? 
Tai laikas, kai jūs grįžtate namo miegoti. 
Kuo čia dėtas laikas? Aš ne maža mergaitė. 
Svarbu ne laikas, o šviesa. 
Ką, po galais, čia šnekate? 
Dabar tinkama šviesa grįžti namo, ji tiesiog tam skirta. 
Šviesa? 
Nėra geresnės šviesos jaustis švariam.
Knygos plonumas iš pat pradžių negąsdino - ir keliais žodžiais galima apstulbinti. Maniau, kad jau trenks į smegenis - taip, kaip tas pats A. Baricco padarė su "Novečentu". Deja, šįkart netrenkė...

Viskas taip gražu šioje knygoje ir nuostabiai aišku. Deja, per trumpai. Vos grybšteli ir - viskas. Tai romano eskizas, deja, ne romanas. Tai galėčiau pasakyti į akis net pačiam Baricco.

Leidykla: "Tyto alba"   
Leidimo metai: 2014
Puslapių: 93
Originalo metai: 2012
Originalo pavadinimas: "Tre Volte All'alba"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...