Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Mark Twain "Gyvenimas prie Misisipės", arba Nevaldoma žodžių upė

Marko Twaino autobiografinis romanas "Gyvenimas prie Misisipės" - didelis, riebus nusivylimas. 

Jaunystėje M. Twainas mokėsi tapti laivavedžiu ir ilgai plaukiojo garlaiviais Misisipės upe. Šios kelionės įkvėpė romaną "Haklberio Fino nuotykiai". Kurie, beje, man patiko labiau nei "Tomas Sojeris". Ir, nepaisant to, kad rašytojo autobiografija man nepatiko, rekomenduoju visiems "Haklberio" gerbėjams. Iš tiesų matyti, iš kur kilo idėjos romanui, ir gal sugebėsite rasti šioje autobiografijoje daugiau nei aš.

Būtent čia M. Twainas pasakoja apie savo jaunystę, "upės mokymąsi", darbą laive, savitą laivininkų "rasę", laivininkų legendas ir papročius. Romanas sudarytas iš dviejų dalių, ir būtent pirmojoje aprašomas laivavedžio amatas, mokymasis ir naujoko nepatyrimas.
- Ši profesija - ne man. Duokit man kibirą ir šepetį, nes tinku tik deniams šveisti. Būti laivavedžiu man nepakanka smegenų, o jei šių ir turėčiau užtektinai, nepajėgčiau jų išlaikyti, nebent vaikščiočiau pasiramstydamas. 
- Nagi, liaukis! Sakydamas, kad priversiu vyrą išmokti upę, tai ir turiu galvoje, - šoko ponas Biksbis. - Gali būti tikras, kad priversiu, arba nuvarysiu į kapus.
Toji pirmoji dalis man visai patiko. Smagi, šmaikšti, įžūloka, jaunatviška, pilna liaudiškų laivininkiškų prietarų ir legendų.

O po to... Tekstas nulėkė nuskrido kažkokiu nevaldomu srautu. Šiam autobiografiniui romanui verkiant reikėjo gero redagavimo. Nes antroji dalis - kažkoks siaubingas minčių, žodžių, pasakojimų, legendų, pramanų chaosas. Toks Misisipės dydžio chaosas. Susidarė įspūdis, kad M. Twainas nesugebėjo atsikratyti Didžiojo Rašytojo sindromo ir į šį autobiografinį romaną sukratė visas įmanomas buvusių, būsimų ir nebūsimų savo kūrinių idėjas ir matmenis. 

Įvertinimas: 2/5

Leidykla: "Metodika"/"Sofoklis"    
Leidimo metai: 2011
Puslapių: 336
Originalo metai: 1883
Originalo pavadinimas: "Life on the Mississippi"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...