Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Peter Sis "The Wall: Growing Up Behind the Iron Curtain", arba Socializmas žaliems

Peter Sis

Peterio Siso knyga vaikams "The Wall: Growing Up Behind the Iron Curtain"/"Siena: vaikystė už geležinės uždangos" - "New York Times" bestseleris ir kelių premijų laimėtoja. Papuolė man ši knyga kaip komiksas. Ir nors vienur kitur ši knyga taip ir pristatoma, komiksu aš ją tik apsirikus pavadinčiau. Iš esmės tai knyga vaikams: daug piešinių ir šiek tiek informatyvaus teksto.

P. Sisas - gimęs ir augęs Čekoslovakijoje, šiuo metu Amerikoje gyvenantis pripažintas iliustratorius. Jo vaikai, gimę ir augę laisvose valstijose, nežinojo, ką reiškia gyventi uždaroje, priespaudos kamuojamoje šalyje. Štai kodėl P. Sisas parašė/nupiešė šią knygą - kad savo vaikams papasakotų savo istoriją.

Gaila, bet man ši knyga, nors ir su kilniu tikslu, buvo nuobodi. 

Suprantu, kodėl ši knyga dažnai giriama ir pelnė apdovanojimų. Man, kaip žmogui, žinančiam, kas yra gyvenimas už geležinės uždangos, ši knyga nieko naujo nepasako. Tiems, kurie negyveno Sovietų Sąjungoje ar socialistinių šalių bloke ir nieko apie tokį gyvenimą nenutuokia, tai galbūt ir akis atverianti mini enciklopedija - "Socialistinis gyvenimas žaliems", t.y., "Mažiems"...
Tai buvo smegenų plovimo laikai.
Istorijos - štai ko nėra, kad knyga patiktų ir vieniems, ir kitiems. Informatyvu ir aišku, deja, nuobodu. Puikus viršelis, atspindintis knygos esmę. Piešiniai knygos viduje taip pat neprasti. Aiškiai papasakotas gyvenimas: kaip viskas buvo. Deja, papasakota sausai ir trūksta gero siužeto kaip, pavyzdžiui, M. Satrapi "Persepolyje". Nors beasmeniškumu P. Siso kaltinti negalima. Iš esmės juk jis rašo apie save - mėgstanti piešti vaiką, kuris gyvena niūrioje socialistinėje šalyje. Tačiau istorija nelabai kur pasistūmėja.
Svajones jis galėjo pasilaikyti sau, bet jo piešiniai galėjo būti panaudoti prieš jį. Jis liovėsi piešti ir liko tik su savo svajonėmis.
Tačiau štai ką pagalvojau. Kad ir kaip daug kas keikia Lietuvą, mes nuo sovietinės realybės atitrūkome milžinišku pagreičiu. Ir nors dar yra žmonių, kurie ne tik atsimena, bet ir gaili tų laikų, tačiau jaunoji karta net nebenutuokia, kas ir kaip tuomet vyko. Ir panašu, kad greitai patys turėsime leisti tokias knygas - kad vaikai žinotų tėvų istoriją. O toks ir buvo P. Siso tikslas.

Mano įvertinimas: 2/5

Leidykla: "Farrar, Straus and Giroux"    
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 56
Originalo metai: 2007
Originalo pavadinimas: "The Wall: Growing Up Behind the Iron Curtain"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...